Maak een planeet van je panoramafoto in Photoshop

Soms wil je een landschap net even wat anders vastleggen, om zo de impact van je foto te vergroten. In mijn geval wilde ik een panoramafoto maken van de Kampina, een van mijn favoriete plekken. Het uitzicht en het licht waren erg mooi, maar het ontbrak de foto aan pit. Toen kwam ik op het idee om de Kampina vast te leggen als een soort 3D-planeet.

 

Kampina in stereografische projectie

 

 

Stap 1: foto's maken voor de panorama

Als uitgangspunt voor het planeeteffect heb je een panoramafoto nodig, liefst een 360-graden panorama zodat de zijkanten later zo goed mogelijk in elkaar overlopen. Foto's voor zo'n panorama maak je door al draaiende om je as (of op statief) te fotograferen. Het is belangrijk om alle camera-instellingen voor iedere foto hetzelfde te houden. Om zoveel mogelijk pixels vast te leggen, fotografeerde ik in de verticale stand. De 28 resulterende foto's zou ik later in Photoshop samenvoegen tot één beeld.

 

De 28 losse foto's in Lightroom

 

 

Stap 2: het samenvoegen van de foto's

Nadat je de foto's in Lightroom hebt geladen kun je ze in Lightroom of Photoshop samenvoegen tot panorama. In het voorbeeld heb ik gekozen voor Photoshop. Kies Bestand, Automatisch, Photomerge. Selecteer de foto's die je wilt samenvoegen. Het is belangrijk dat je kiest voor de optie Vignet verwijderen, om de donkere delen in de hoeken van de lucht goed te laten overlopen.

 

Foto's samenvoegen in Photoshop

 

De resulterende panorama

 

 

Stap 3: de panorama voorbereiden

Snij de panoramafoto bij en vul de transparante onderdelen. Dit kun je meestal snel doen door in het menu Bewerken de optie Vullen te kiezen, met als inhoud de optie Inhoud behouden. Photoshop bedenkt dan zelf de inhoud van het te vullen gebied, wat bij luchten meestal goed afloopt. Als alternatief kun je de Kloonstempel gebruiken en handmatig de laatste delen vullen.

 

Details in de panorama bewerken

 

Als de panorama klaar is, moet je hem 180 graden roteren, zodat de lucht aan de onderkant komt. Dit is nodig om de lucht aan de buitenkant van de planeetfoto te laten uitkomen.

 

Het beeld 180 graden roteren

 

Als laatste stap maak je van de panorama een vierkant beeld door naar Afbeeldingsgrootte te gaan en de breedte hetzelfde te maken als de hoogte.

 

Maak een vierkant van de panorama

 

 

Stap 4: het filter Poolcoördinaten toepassen

Pas nu het magische filter Poolcoördinaten toe. Ga hiervoor naar het menu Filter, Vervorm en kies Poolcoördinaten. Kies binnen het filter voor de optie Rechthoekig naar polair.

 

Het filter Poolcoördinaten

 

 

Stap 5: nabewerking

Voilà, je eigen planeet. Als laatste stap kun je dit beeld nog afwerken door te checken of hij naadloos overloopt, hem naar wens te roteren en te voorzien van een kleurtoon of andere bewerkingen.

 

Voor bewerking Na bewerking

 

 

Meer leren?

Gaaf om zo je foto's naar je hand te zetten? In mijn workshop Fotobewerking leer je hoe je alles uit je foto's haalt, vaak met verrassende resultaten.

 

Meer over fotobewerking

Meer infoBestel nu