Een winters weekend in Wenen

Eind februari vertrok ik voor een lang weekend naar het op dat moment ijskoude Wenen. De met sneeuw bedekte straten en gebouwen gaven de stad een prachtig winters aanzien. Wenen staat staat gelukkig bekend om zijn koffiehuizen, paleizen en musea, dus er waren genoeg binnenactiviteiten om aan de kou te ontkomen.

 

 

Paardenkoets bij Hofburg

 

 

Camera-apparatuur

Voor deze city trip wilde ik per se niet te veel sjouwen. Daarom beperkte ik mijn uitrusting tot twee camera's met twee niet te zware lenzen. Omdat ik de kans op een mooie nachtfoto niet wilde mislopen (zie hieronder de Karlskirche), besloot ik ook mijn lichtgewicht carbonstatief mee te nemen.

 

  • Nikon D610 met 16-35 mm f/4
  • Nikon D7100 met 50 mm f/1.8
  • Manfrotto BeFree Carbon Tripod
  • The North Face - Surge rugzak

 

Zoals vaker gebruikte ik mijn groothoeklens 90% van de tijd, maar was het wel fijn om iets meer richting tele achter de hand te hebben voor portretten en details.

 

 

De nationale bibliotheek

De prunksaal van de nationale bibliotheek herbergt waarschijnlijk een van de mooiste klassieke interieurs voor een bibliotheek ter wereld. De bibliotheek is onderdeel van het paleis de Hofburg.

 

De nationale bibliotheek van Oostenrijk

 

Fresco in de nationale bibliotheek

 

Plafond in de nationale bibliotheek

 

 

De binnenstad

De historische binnenstad van Wenen, met recht aanwezig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een mooie afwisseling met de historische architectuur is de ruime aanwezigheid van street art aan de oevers van de Donau.

 

Sint-Petruskerk

 

De Weense binnenstad

 

Street art aan de Donau

 

 

Sachertorte

De originele en wereldberoemde Weense Sachertorte, in Hotel Sacher.

 

De originele Weense Sachtertorte

 

 

Staatsoper

De Staatsoper, waar elke avond gespeeld wordt en waar je al voor een paar euro een kaartje kunt krijgen.

 

De Staatsoper

 

Weense Staatsoper

 

 

Schloss Schönbrunn

Het voormalige zomerpaleis van Frans Jozef en Elisabeth (Sissi). Vanuit de Gloriette heb je, onder het genot van een kop koffie of een lunch, een panoramisch uitzicht op de paleistuin en het lager gelegen paleis zelf.

 

Schloss Schönbrunn

 

 

Hundertwasserhaus

Het Hundertwasserhaus is een appartementengebouw naar ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Hij stond bekend om zijn kleurrijke, organische vormen en tegel- en mozaïekwerk.

 

Het Hundertwasserhaus

 

 

Karlskirche

De Karlskirche aan de Karlsplatz in het centrum van Wenen. Toen ik vooraf zocht naar mooie locaties in Wenen voor avondopnamen, kwam deze kerk voorbij. Ik zag prachtige foto's met een reflectie in een vijver en een kunstwerk op de voorgrond. Helaas voor mij bleek bij aankomst de vijver droog te staan en het kunstwerk verscholen in een metalen omhulsel. Ik besloot toch maar een foto te maken (ik stond immers in de vrieskou en wilde niet met legen handen naar huis, bovendien had ik speciaal voor deze foto mijn statief meegenomen) en deze viel me niet eens tegen. Maar wel erg jammer van die lege vijver. Gelukkig hebben we Photoshop en heb ik bij hoge uitzondering de lege vijver omgetoverd tot een gladde reflectie.

 

De Karlskirche

 

 

Het Belvedere Museum

Het barokke paleis Schloss Belvedere huisvest een van de mooiste musea van de stad - en dat zegt wat. Naast beroemde werken van Gustav Klimt, is het museum zelf alleen al een bezienswaardigheid met zalen met prachtige fresco's.

 

Trap in het Belvedere Museum

 

Fresco in museum Belvedere

 

Kandelaar in museum Belvedere

 

Schilderij De kus van Gustav Klimt

 

Lager Belvedere en tuin

 

Belvedere Museum

 

 

Cafe Central

Wenen staat bekend om zijn vele koffiehuizen, maar Cafe Central uit 1876 is bijzonder. Voor de deur tref je een wachtrij, maar ondanks de kou is dit café het wachten meer dan waard.

 

Het oude Cafe Central in Wenen

 

Wienerschnitzel

 

Taartje in Cafe Central

 

Toetje in Cafe Central

Meer infoBestel nu